Изпрати запитване

Моят профил

★ Запази сайта
Поръчай по телефона
    Начало » Аксиален лагер/лагер-помпа

Аксиален лагер/лагер-помпа

Аксиалният лагер, представлява ролков лагер, който се състои от цилиндрични по форма – ролкови венци, шайби за корпуса и шайби за вала. Той привежда триенето между движещите се части от триене при плъзгане, в триене при търкаляне.
Те се открояват с много висока товароносимост, коравина и могат да поемат големи аксиални натоварвания в една посока, под ъгъл между 30 и 90 градуса.
Аксиалните лагери по типа на търкалящите елементи  биват, съчмени с търкалящ се елемент съчма и ролкови аксиални, с търкалящ елемент ролка.  

По конструкция различаваме четири вида аксиални лагери:

* Еднопосочни съчмени аксиални лагери – при тях съчмите на лагерите са разположени между гривната на вала и гривната на леглото с ъгъл 90 градуса.

* Сферично – ролкови аксиални лагери – при тях търкалящите се елементи имат бъчвообрана форма, и за това те се водят самонагаждащи се. При тях има определни точки, до които смазката не може да стигне, поради което този лагер трябва да се смазва.

* Цилиндрично – ролкови аксиални лагери -  тези лагери могат да понасят само аксиален тип товар. Този тип аксиални лагери биват: едноредни, двуредни, триредни и четириредни. Открояват се с голяма коравост.

* Конусно – ролкови аксиални лагери

Най – честите дефекти при Аксиалните лагери са в следствие на прегряване на триещите части. Външните фактори като прах, влага също оказват не малко влияние, съкращавайки живота им. При дефектирал, износен и шумен лагер, подмяната му с нов е задължителна.

Магазинът ни предлага и работи с доказани производители, и части с утвърдено качество.  Разполагаме със следната продуктова гама на:  AISIN, EXEDY, FEBI, HANS PRIES, LUK, NEXUS, SACHS, SKF, VALEO и др.