Изпрати запитване

Моят профил

★ Запази сайта
Поръчай по телефона
    Начало » Амортисьори

Амортисьори

Амортисьорът е един от основните елементи на ходовата част на автомобила. Функцията му е да премахва  вертикалните колебания на шасито на автомобила и да му придава максимално сцепление с пътната настилка. Придържайки постоянно неговите гуми на земята, той запазва контрола  на автомобила във всеки един момент докато шофирате.

Амортисьорът е от главен фактор, когато става въпрос за безопасност, защото без оптимален контакт с пътя, превозното средство то лесно може да изгуби контрол. Той е и много важна част за осигуряване на комфорта при движение.
Спрямо състава си Амортисьорите биват два вида - мсалени и газови.
 

Маслени амротисьори

В днешно време маслените амортьори са рядкост, и почти не се вграждат в новите автомобили.
Принципа на действие му е следният: когато той е в процес на свиване маслото в долната му работна част, преминава през буталото, с помощта на леко притвореният входящ клапан, докато другата остатъчна част от маслото е принудена да премине през клапанова система, разположена в основата. След това то преминава във външният маслен резервоар, който се нарича изравнителна камера.

По време на така наречената компресия, скоростта на стеблото и клапаните са тези, които определят степента на проспускане на маслото в тях. При процеса на разпъване на амортисьорът, входящият клапан в основата на буталото се затваря и маслото, намиращо се в горната камера  излиза през клапановата система на буталото.

 

Газови амортисьори

Тези амортисьори намират все повече приложения в автомобилите от последно поколение. Техният принцип на действие и устройствотоим са следните: При тях в горната част на тръбата, въздухът е заменен с инертен газ под налягане, достигащ до 7 бара налягане. Масленият уплътнител около стеблото, в горната част на амортисьора има ръб, който служи за защита от прах. Има и два ръба, които предпазват от изтичане на масло.

Основата на уплътнителя е с форма на гъвкава кръгла лента, която изпълнява ролята на клапан без обратен ход. Гъвкавостта на лентата, позволява маслото да преминава в резервната тръба и държи въздушното налягане, изцяло върху маслото в резервоара. С тези амортисьори, за разлика от маслените се постига една много по – голяма стабилност и стегнатост на автомобила в завой и лоши пътни и атмосферни условия.

Преди всичко амортисьорът е консуматив, при Моторните превозни средства. Условията, които вляят на „продължителността му на живот “ са външните фактори, които се коренят, най – вече  в неравносите по пътното платно под формата на кратери, дупки и всякакъв вид неравности.  Също така стилът на шофиране на водача, не по – малко пагубен за тях, ако той е агресивен.

За това е желателно и препоръчително на всеки 15 - 20 000км. да се проверят амортисьорите за изпусналост, разбито стебло, скъсани маншони и разбити тампони и течове.

Магазинът ни разполага и работи със следните производители на амортисьори: Al-ko, Ashika, Automega, Birth, Blue print, Boge, Delphi, Febest, Febi Bilstein, Fortune line, Gabriel, Japanparts, Koni, Kraft Automotive, KAYABA, Lemforder, Magneti marelli, Magnum technology, Malo, Maysan Mando, Meyle, Monroe, Nipparts, NK, Optimal, Qu, Rancho, Ruville, Sachs, Sasic, Stc, Swag, Topran, Trucktec Аutomotive, Trw, Vaico.