Изпрати запитване

Моят профил

Избери марка Чистачки

    Начало » Чистачки

Автомобилните чистачки са изключителен важен елемент от автомобила, тъй като те осигуряват безопасността и видимостта на пътното платно, и външната среда. Тяхната функция, е да осигуряват  чист и ясно видим ефект, движейки се тип „махало“ по стъклото на моторното превозно средство.  Те са монирани обикновено върху метални рамена, като за почти всеки автомбил, захващането е различно ( посредством пластмасови адаптери в горният си край ). Чистачките пък са задвижвани от малък електродвигател, който е захванат неподвижно върху раменна конструкция. Най – често те биват използвани през есенно – зимният пердиод, при наличието на дъждове и снеговалеж, но също така и при наличието на всякакъв тип лепящи се насекоми през летният горещ сезон.

Има два типа чистачки, спрямо формата и вида им. 

Единият тип е „Рамменият“ – или т.н Шарнирен тип – той се състои от метална основа, на която, в долната част чрез плъзгачи е захванато гуменото почистващо „перо“, с графитено покритие. Това е по – масовият тип чистачка, който се използва от много години назад, като това е първоначалният му вид, от както са създадени. Този тип се характеризира с малко по солидна основа и се води ( по – тежък ), и не толкова щадящ задвищващият го електродвигател. От друга страна пък шарнирният тип, са доста по – устойчиви като чистачки, на атмосферни условия, задържания на сняг по тях, и шофиране с по – висока скорост, тъй като са устойчиви и не се кривият, и чупят в основата си.

Другият тип са
Безшарнирните чистачки или т.н Чистачки тип „Пера“ – „Банани“, които серийно се монтират на по – съвременните автомобили.  Този тип чистачка се състои от пластмасова, или изцяло дебело – гумирана основа, завършваща в долната си част, с гумен почистващ край, с графитено покритие. То осигурява плъзгането по стъклото, дори и при сухо такова, без наличието на досадният за всички свирещ звук, на скърцаща гума. Естествено този графитен слой не е вечен. Обикновено подмяната на такъв тип чистачки е веднъж годишно. Като по – този начин се осигурява винаги максимален почистващ ефект без ефекта ( „мазно“ стъкло ).

Признаците за дефектирали чистачки са: 

* Замъгляване на прозореца при преминаването на чистачките в двете им посоки.
* Наличие на скърцащ звук при работата им.
* Когато има видими скъсвания по почистащото гумено рамо.
* Когато има счупване на адаптера на чисачката, чрез който се монтира на металното рамо.
* Когато по стъклото остават видими неизчистени от водата остатъци и ивици.

Факторите за бързо износване на чистачките са:

* Неправилен монтаж – вследствие и счупване на пластмасовият им адаптер.
* Замръзването на почистващите пера през зимният период, и рязкото им издърпване.
* Работата им без наличието на течност за чистачки, триейки се върху сухият прозорец.
* Лоша течност за чистачки
Затова е необходимо преди есенно – зимният период, и съотвено преди началото на летният, чистачките да бъдат проверявани, за скъсвания и наранявания по гумената почистваща част. Напуквания по адаптерите и спуквания по основата им. Новата и изправна чистачка, гарантира сигурното и безопасно пътуване на пътните в превозното средство, осигурявайки им комфорта от шофирането.

МАГАЗИНЪТ НИ предлага богата гама от продукти с доказан и ясен произход. Разполагаме със следните брандове на авточистачки:
BOSCH, CHAMPION, DENSO,  HELLA, MAGNETI MARELLI, SWF,  VALEO и много други.