Изпрати запитване

Моят профил

★ Запази сайта
Поръчай по телефона
    Начало » Ламбда сонда

Ламбда сонда

Ламбда сондата или така нареченият кислороден датчик е елемент, който служи за измерване на количеството кислородр в отделяните изгорели газове. Този датчик дава сигнал на компютъра на моторното превозно средство, съответно дали сместа е беднар или богата. От там нататък, компютърът е този, който изпраща сигнал на инжекционната или карбураторна система, за това, дали да коригира, и в каква степен вече подговената горивна смес.

Ламбда сондите биват два вида  - съответно титаниеви и циркониеви.
Те могат да бъдат монтирани преди или след катализатора ( ако има такъв). Като тези след катализатора служат за отчитане на ефективността на самият катализатор.

Най – често дефектите при ламбда сондите са в следствие на различен тип замърсявание. Някои от тях са сяра, олово, масло в изпускателните тръби, както и добавките за гориво. Също водата,  и антифриза при неизправност на двигателя могат да доведат до повредата на кислородният датчик.

Като признаци на дефектирала ламбда сонда се наблюдава най – вече повишеният разход на гориво, влошено ускорение на автомобила, както и прекъсване, съчетано с нерваномерна работа на двигателя.
Затова е необходимо периодично на около 40 000км, да се прави проверка и тест за отчитане на повреда на ламбда сондата. Проверката на ламбда сондата може да бъде направена както с диагностична апаратура от по – ново поколение, така и с осцилоскоп или мултиметър. При наличие на по – горе изброените повреди, в следствие на външните фактори, да се пристъпи към подмяната и с нова такава.

Магазинът ни разполага с богата продуктова гама на водещи и доказали се производители на кислородни датчици, които са с доказан произход. Работим със следните брандове:  4MAX, ACKOJAP, AUTLOG, BERU, BLUE PRINT, BOSAL, BOSCH, DAF, DELPHI, DENSO, DT, EBERSPACHER, ENGITECH, EPS, ERA, FAE, FEBI BILSTEIN, HANS PREIS, HELLA, HERTH+BUSS, JAKOPARTS, K&N, KIOSK CHORWACJA, OE KOREA, MAGNETI MARELLI, MEAT&DORIA, MEYLE, MOBILETRON, NGK, NTK, PIERBURG, PROFITOOL, SEALEY, SENCOM, VDO, VEMO, VERNET, WALKER, XAUTO и много други.