Изпрати запитване

Моят профил

★ Запази сайта
Поръчай по телефона
    Начало » Маховик

Какво е маховик и каква роля има той?

Маховикът е монтиран на коляновия вал от страната на скоростната кутия. Ролята на маховика е съхранение на кинетичната енергия на коляновия вал между буталните ходове. Маховикът позволява коляновия вал да се върти, докато нито едно от буталата не е в позиция. Маховикът е оборудван и със зъбен венец.

 

Кога трябва да бъде заменен маховика и как се прави?

маховикАко е повреден, маховикът трябва да се смени. За тази цел скоростната кутия и съединителят трябва да бъдат свалени. Някои коли са оборудвани с двумасов маховик (дмферен маховик) състоящ се от два маховика с по-малка маса, свързани чрез амортисьор (демфер). Демферът обира вибрациите, идващи от двигателя и възпрепятства предаването им на скоростната кутия и други елементи на задвижващата система. Съединителят трябва да бъде свален, за да получи достъп до болтовете, държащи маховика към коляновия вал.

 

Какво друго да имате предвид?

При смяна на маховика е добра идея да смените лагера, поддържащ коляновия вал и уплътнението на маслото, разположенo зад фланеца. Новият колянов вал се монтира в обратен ред. Друго разумно нещо е да смените съединителя, за да избегнете повторно разглобяване на системата в случай на повреда на съединителя.

Automix.bg може да Ви предложи голяма гама от маховици за всичко автомобили, като Ауди, Мерцедес, БМВ, Пежо, Рено, Тойота, Форд, Опел, Мазда и много други.

Разполагаме с водещи производители на маховици с високо качество, като LUK, SACHS, VALEO и други.