Изпрати запитване

Моят профил

★ Запази сайта
Поръчай по телефона
  Начало » Маслен филтър

Маслен филтър

Смяна на масло и маслен филтър

маслен филтърСмяната на маслото е най-основната процедура по поддръжка на автомобила. Моторното масло осигурява смазване и охлаждане на двигателя. Това е един от компонентите, които губят качествата си бързо, особенно ако двигателя се претоварва и няма достатъчно добро смазване, т.е. при шофиране на къси разстояния, особено в града. Смяната на маслото, винаги трябва да бъде съпроводена от смяна на маслен филтър. Масленият филтър пречиства моторното масло от замърсявания, които влияят върху работата на двигателя.

Нашите препоръки:

 • Сменяйте маслото на всеки 10-15 хил. километра. Винаги следвайте препоръките на производителя
 • Винаги купувайте масло, препоръчано от производителя
 • Не забравяйте да смените масления филтър при смяна на маслото
 • Смяната на маслото само изглежда лесна. Препоръчително е винаги да се сменя в сервиз
 • Избягвайте шофиране при ниски обороти - колкото по-ниски са оборотите на двигателя, толкова по-лошо е смазването му
 • Не пренебрегвайте лампата на маслото - в 90% от случаите той изгасва след доливане на масло

 

Какво да направите, за да отговаря автомобила на всички стандарти и да осигурите оптимално смазване на двигателя?

Двигателното масло представлява смесена основа, т.е. дестилиран суров нефт или синтетичен продукт и добавки, които защитават цилиндрите и буталата, както и намаляват замърсяванията в системата. Добавките, отговорни за смазването, намаляват коефициента на триене, докато останалите ограничават корозията. Заедно, осигуряват ефективна защита на двигателя на автомобила.

 • Минимизира механичното износване на двигателя и триенето
 • Защитава двигателя от корозия
 • Осигурява охлаждане на двигателя
 • Намалява вибрациите, причинени от работата на двигателя;

Изборът на правилното двигателно масло не е лесен. Пазарът предлага голямо разнообразие от различен тип продукти, с различни параметри.

 

Двигателните масла могат да се разделят на следните категории:

* Синтетични масла - те са подходящи за работа при по-високи температури и предотвратяват натрупването на въглеродни отлагания (твърди утайки по стените на горивната камера) в двигателя. По този начин те осигуряват по-дълъг живот на двигателя. Те остават в течно състояние дори и при -60 градуса по Целзий, което спомага за по-лесен старт на двигателя.

* Полусинтетични масла - тези масла нямат толкова добри параметри, колкото синтетичните, но се предлагат по-евтино и същевременно предлагат достатъчна защита на двигателя.

* Минерални масла - тези масла предлагат най-ниско качество и свойства. Те се използват главно в по-стари автомобили с двигатели, в които разпределителният вал е поставен в блока на двигателя.

 

Как да тълкуваме цифрите върху етикета на бутилката с масло?

Първата цифра е за свойствата на маслото при температури под 0 градуса по Целзий. Колкото по-ниска е стойността, толкова по-редко е маслото при температури под нулата. Втората цифра Ви показва, как дадено масло се държи при високи температури. Този клас на вискозитет е описан съгласно 5-точкова скала (20, 30, 40, 50, 60), за да покаже, как се държи маслото при високи температури. Колкото по-висока е стойността, толкова по-висок е вискозитетът на маслото, следователно неговата плътност и защита. Най-често срещаната стойност е 40. Масла с по-нисък вискозитет стават все по-популярни, поради по-малкото им въздействие върху околната среда, разбира се, обаче те не са толкова ефективни при температури под нулата.

 

Как да проверите дали моторното масло е подходящо за определен тип двигател?

Това се разбира от последните символи: масла за бензинови двигатели: A1, A2, A3, A5 масла за дизелови двигатели: B1, B2, B3, B4, B5 * масла за дизелови двигатели с филтър за твърди частици (DPF): C1, C2, C3, C4

 

Важността на масленият филтър

Смяната на маслен филтър е толкова важна, колкото и смяната на маслото. Масленият филтър предпазва маслото от замърсявания. Има два вида маслени филтри. Най-често срещаните са под формата на пълнител ( потопяем филтър ), готови за монтаж в корпуса на масления филтър. Навивните филтри, на свой ред се навиват върху корпуса. Правилно избраният филтър, осигурява безпроблемната работа на двигателя. Кога да смените маслото и как да проверите нивото му?

 

Как протича процеса по смяна на маслото?

Маслото може да се смени по два начина. Може да се източи или през пробката на картера, или чрез специално устройство, което ще го изсмуче. Отработеното масло се заменя с ново. Масленият филтър трябва да се сменя при всяка смяна на маслото, тъй като запушен филтър може да доведе до намаляване на налягането на маслото и да доведе до недостатъчно смазване на частите на двигателя, по-бързо износване и постепенно намаляване на мощността.

Automix.bg може да Ви предложи голяма гама от моторни масла и маслени филтри за всички марки автомобили, като: Мерцедес, Ауди, БМВ, Опел, Форд, Мазда, Тойота, Пежо, Рено и много др.

Разполагаме с разновидности на пройзводители с високо качество като: MANN, MULLER, PURFLUX, BOSCH, UFI, KNECHT и много др.