Изпрати запитване

Моят профил

★ Запази сайта
Поръчай по телефона
    Начало » Подгревна свещ

Подгревна свещ

Подгревната свещ е една от най – важните елементи в  стартовата запалителна система на автомобила.
Стартовото поведение на дизеловите двигатели, особено при по – ниска външна температура, се определя, в значителна степен от качествата на подгревните свещи. Подгревните свещи се базират на регулираща спирала от метална сплав, която е способна на доподгряване. Тя сама поддържа установената работна температура.
Подгревната свещ се състои от тяло на свещта, нагревателен щифт с нагревателна и регулираща спирала, както и присъединителен щифт. Подгряващите свещи получават електрическа енергия от акумулатора, а управлението на свещите се поема от електронен блок, за времето на нагряването.
Основната функция на подгревната свещ е да загрее впръскваното гориво по време на старта на двигателя, чрез нагревателният щифт в долният му край.

Най – честите дефекти на подгревната свещ са няколко:

* Деформация на върха на електрода, което се получва в следствие на прегряването му. Причините за това са най – често свързани със запушени дюзи, повреден клапан или лоши сегменти.

* Гънки или вдлъбнатини по електрода. Причините в този случай са продължителна работа на по – висок от допустимия волтаж на свещта и дългото й доподгряване. Затова е необходимо да се обърне внимание на изправността на подгревното реле на  моторното превозно средство, и ако е необходимо да се подмени с изправно такова.

* Скъсан болт или надран корпус на свещта. Този проблем се корени най – често презатягането с голяма сила или с инструмент, който е крайно неподходящ за целта. В тези случаи е необходимо да се следват инструкцийте за допустимата сила на стягане ( в краен случай използването на прецизен динамометричен ключ ). По този начин се избягва евентуалното скъсване на главата на свещта.

При подмяната на дефектирала или дефектирали свещи е необходимо и задължително да бъдат сменяни всички накуп – заедно, заради риска от повреда в подгревното реле.

Най – честите симпоми на неправилно работеща, или неработеща свещ са – запалване с продължително въртене на стартер –  при ниски температури, последвано от претрисане на двигателя,  завършвайки с отделянето на бяло -  сивкав пушек от ауспусните тръби.

Фирмата ни разполага и работи само с  продукти, с доказан произход. Работим със следните производители на подгревни свещи, а именно:  AUTOMEGA, BERU, BLUP PRINT,  BOSCH, CHAMPION, DELPHI, DENSO, EYQUEM, FEBI BILSTEIN,  FLENNOR, ISKRA, JAPANPARTS, LUCAS, NGK, NIPPARTS, NTK,  SWAG, VEMO.