Изпрати запитване

Моят профил

★ Запази сайта
Поръчай по телефона

Избери марка Спирачна Течност

    Начало » Течности » Спирачна Течност

Спирачната течност е основният флуид в спирачната система, от който зависи безопасността ни на движение. Тази течност играе роля и оказва „натиск“ върху спирачното бутало, на спирачната система. По този начин позволява на спирачните накладки , да се допрат до повърхността на въртящите се спирачни дискове, предизвиквайки спирателен ефект. Налягането на течността  в спирачната системата, зависи от друг важен елемент в нея, а именно спирачната помпа.
Спирачната течност има много добри температурни характеристики, които й позволяват, да не замръзва при ниски температури, през зимата, както и да не губи плътността си, при високите температури през летният сезон. Тя има също и антикорозионни и смазващи свойства, които предпазват и щадят цялата спирачна система на превозното средство.

В зависимост от техническите си показатели, спирачните течности се разделят на няколко класа:

* DOT 3 – това е спирачна течност, която се използва в по – масовите транспортни средства. Тя е евтина, но не и особено щадяща към естествените гумени съединения. Също така е доста силно абсорбираща водата.  Тя има „Суха“ точка на кипене от 205 Градуса по Целзий и „Мокра“ точка на кипене от 140 Градуса по Целзий. Тя е на Гликлова основа.    

* DOT 4 – това е спирачна течност, която се използва при вече по – съвременният тип моторни превозни средства. Процента на водо – абсорбация е доста по – малък, но и тя не е особено щадяща към естествените гумени съединения. Отново е на Гликлова основа. Тя има „Суха“ точка на кипене от 230 Градуса по Целзий и „Мокра“ точка на кипене от 155 Градуса по Целзий.

*DOT 5 - това е спирачна течност, която е по – често срещана под името „силиконова“, заради щадящото си действие върху гумените покрития на спирачната система. Има „Суха“ точка на кипене от 260 Градуса по Целзий, и „Мокра“ точка на кипене от 180 Градуса по Целзий. Тя не абсорбира вода, за разлика от DOT 3 и 4. Този тип течности бива да се прилагат при моторни превозни средства с ABS системи, поради факта, че задържат въздуха.

* DOT 5.1 – това е спирачна течност, отново на силиконова основа. Тя е от по – ново поколение, сравенено с предходните изброени по – горе тип течности. Не влияе на гумените уплътнения, има антикорозионно действие, въпреки че имат свойството да абсорбират вода. „Сухата“ й точка на кипене е 270 Градуса по Целзий, а „Мократа“ – 190 Градуса по Целзий.

** „Суха“ точка на кипене – това е температура, при която спирачната течност започва да кипи, когато няма вода в системата.
** „Мокра“ точка на кипене – това е температурата, при която спирачната течност започва да кипи, при наличие на абсорбирана вода в системата.

Интервалите за смяна ( подмяна ) на Спирачната  течност  -   трябва да са в рамките на около 40 000км. или две години, именно поради причините, че течността има свойството да абсорбира вода в системата.

Проблемите на спирачната течност са:  наличието на парни мехури в системата; влошено състояние на течността и наличие на въздушни мехурчета в нея. Заради тези проблеми на течността, може да се стигне до силно влошена ефективност на спирачната система.

Симптомите на влошена спирачна система са:
 
* Прекрачване на двугодишният срок, за подмяна на цялата спирачна течност в системата.
* Замърсявания на системата – понякога видни и само през казанчето за спирачна течност.
* Корозирали елементи на спирачната система.
* Нарушено и трудно спиране на моторното превозно средство.

За тази цел е необходимо периодично да се следи и наблюдава нивото на спирачната течност в системата. Да се правят прегледи на системата за течове, при наличие на ниско ниво на течността. При всяка цялостна подмяна на течноста, е неоходимо цялата спирачна система да бъде промита. Затова е почти задължително, тя бъде извършвана в специализиран сервиз, с професионални инструменти за това. По – този начин, се избягват, нежелани рискове и ефекти. Необходимо е след смяната, системата да бъде херметически затворена, и без наличие на въздух в нея, като така се осигурява пълноценният, двугодишен период на правилна и оптимална работа на цялата спирачна система.

МАГАЗИНЪТ НИ работи с одобрени и качествени продукти с ясен произход. При нас можете да намерите спирачни течности на следните марки: ATE, BOSCH, CASTROL, COMMA, ELF, FERODO, FUCHS, TRW и много други.