Изпрати запитване

Моят профил

★ Запази сайта
Поръчай по телефона
    Начало » Спирачни дискове

Спирачни дискове

Спирачните дискове са експлоатационен елемент, затова шофьорът трябва да е подготвен за периодичната им смяна. Кога? Трудно е да се определи. Това зависи от вида дискове (преди всичко от качеството им), от спирачните накладки, от стила на каране. Дори от това при какви условия е експлоатиран автомобила. Например, ако автомобилът е каран преди всичко в града, дисковете се износват значително по-бързо. Може да се приеме, че дискове със средно качество трябва да са в състояние да издържат 30 хиляди километра пробег.

За съжаление дисковете са заплашени и от редица повреди, които могат драстично да съкратят живота им.

 

Как изглеждат и от какво са направени спирачните дискове?

Спирачните дискове имат форма на метален диск. Трябва също така да са произведени от специални сплави. Това е така поради тежките условия, при които се експлоатират. В резултат от триенето, дискът може да се нагрее до температура, надвишаваща 500 градуса по Целзий. Трябва да понася много голямо натоварване, освен това трябва да издържа на триене, за да не се износи твърде бързо.

Най-евтини са монолитните, т.е. плътни дискове. Техният недостатък е, че прегряват. По-скъпи и по-устойчиви са вентилираните дискове. Някои от тях са  с пробити отвори, през които се отвежда топлината по време на спиране. При спортните автомобили се използват перфорирани и нарязани дискове, които се охлаждат още по-добре. 

Най-висок клас при спирачните дискове са керамичните дискове. Те се използват при най-скъпите спортни коли и при автомобилите от премиум клас. Тези дискове не могат да прегреят.

 

Как действа спирачният диск?

Нека разгледаме най-популярната система, използвана при типичния лек автомобил от среден клас.

Спирачният диск е монтиран на главината на колелото. Затова се върти заедно с него. Неподвижните спирачни апарати държат накладките в определена позиция. Едната накладка се намира от страната на купето на автомобила, а другата – от външната страна. Нито една от двете не докосва диска по време на движение.

Ако шофьорът натисне педала на спирачката, спирачната помпа подава спирачна течност под високо налягане (то се увеличава още повече с помощта на допълнителни компоненти). Течността избутва буталата на спирачния апарат. Буталото създава натиск на накладката върху диска, а от другата страна притиска втората накладка.

Феродовите повърхности на накладките се трият в работната повърхност на диска от двете страни ,като по този начин водят до намаляване на скоростта или спиране на автомобила, в зависимост от силата на натискане на педала.

 

Как да подменим дисковете?

В случай на повреда трябва да се помни едно – винаги се подменят дисковете на цялата ос, дори тогава, когато е повреден само единият. Трябва да се сменят и накладките. При монтажа е необходимо да се почисти повърхността,  по която дискът контактува с колелото (главината на колелото)

 

Повреди на спирачните дискове

Най-честата повреда се състои просто в износване на диска, чиято работна повърхност подлежи на изтриване. Как да проверим? Трябва да измерим дебелината на диска на най-тънкото му място. Ако дискът е твърде тънък или е неравномерно изтрит – то той трябва да бъде незабавно подменен

Дисковете често са подложени на прегряване, в резултат на твърде интензивно каране и често спиране. Прегретите дискове подлежат на деформация. Изкривяването води до биене на диска по време на спиране, което се усеща върху педала на спирачката и върху волана. Деформация се появява и когато нагретите по време на каране дискове бъдат шоково изстудени – достатъчно е да се влезе в дълбока локва или... да се отиде на автомивка веднага след интензивно каране.

По време на по-дълги престои дисковете ръждясват, което води до скърцане по време на спиране.

Ако се стигне до блокиране на спирачния апарат, накладката ще се трие в диска по време на движение, което води до прегряване и деформация. Може дори да причини напукване на спирачния диск. По същия начин действа и постоянното натискане на спирачката по време на шофиране в планински райони.

Ако износените накладки на спирачките не бъдат сменени навреме, могат да доведат и до цялостно унищожаване на спирачния диск. Защото ще се трият в диска с металната си основа.

Повреда на дисковете може да възникне и в резултат на немарлив монтаж, по време на който механикът не е почистил главината на колелото от ръждата. Замърсяванията ще причинят биене по оста на диска (дискът няма да приляга плътно към главината), което ще доведе до неравномерно износване и треперене на волана и педала на спирачката.

Употребата на нискокачествени накладки може да стане причина за образуване на набраздявания по диска, които от своя страна ще доведат до по-ниска сила на спиране (триенето на накладките по диска няма да бъде равномерно).

Спирачните дискове не спадат към скъпите резервни части, Но пък имат огромно влияние върху безопасността на движение! Затова в случай на износване или повреда трябва възможно най-бързо да бъдат подменени.

Automix.bg предлага голяма гама от спирачни дискове на различни водещи пройзводители: ATE ,TEXTAR ,DELPHI ,REMSA ,BREMBO и др. За автомобили на Ауди,мерцедес ,БМВ ,Пежо ,Рени ,Опел ,Форд ,Тойота и др.