Изпрати запитване

Моят профил

★ Запази сайта
Поръчай по телефона
    Начало » Водна помпа

Смяна на водна помпа

водна помпа колаПравилната работа на охладителната система е много важна, тъй като предпазва двигателя от прегряване и осигурява отопление вътре в колата. Циркулацията на охладителната течност в системата се контролира от водната помпа. Ако има теч на антифриз от нея или е по-шумна от обикновено, това означава, че нейното уплътнение или ролков лагер са износени.

Помпата трябва да се подмени и в двата случая:
•    Ако водната помпа се задвижва от ангренажния ремък, трябва да се сменя заедно със смяната на ангренажния комплект
•    Повреденият ролков лагер може да блокира задвижването на помпата, както и на останалите елементи задвижвани от ремъка

 

Как работи охладителната система?

За да може охладителната система да работи правилно, да премахва топлината от двигателя през радиатора, охладителната течност трябва да циркулира постоянно. Трябва да се движи в блока на двигателя, цилиндровата глава и да се движи с помощта на маркучите до радиатора и след това обартно в двигателя.

 

Как работи водната помпа?

Водната помпа е отговорна за постоянната циркулация на антифриз през охладителната система. Помпата се задвижва от двигателя с помощта на ангренажния ремък или пистовия ремък. Помпата е оборудвана с ротор (перка), разположен на вал, който движейки се, принуждава антифриза  да се движи.

 

Как се сменя водна помпа?

Лагерът на вала или уплътнението, постепенно се износват и се поврежда или протича. Кокгато това се случи, помпата започва да работи шумно. Ако случаят е такъв, трябва да бъде подменена. За да направите това е необходимо да отхлабите ремъка. Ако помпата се задвижва от ангренажния ремък, трябва да го разкачите. След това трябва да източите антифриза  от системата. След това трябва да демонтирате болтовете, които държат корпуса на помпата към двигателя.


Как се монтира нова водна помпа?

След като демонтирате повредената помпа, трябва да премахнете всичко, което е останало от старото уплътнение. Новата помпа трябва да бъде монтирана с ново уплътнение. След като монтирате новата помпа, натегнете отново ремъка, ако е необходимо, го регулирайте. Всичко, което трябва да направите след това, е да заредите системата с нов, свеж антифриз и да стартирате двигателя, за да проверите дали системата работи правилно. Уверете се, че няма течове.

 

Какво да имате предвид?

Всеки ремонт на охладителната система е добра възможност да се провери дали концентрацията на охладителната течност е достатъчна, за да се предотврати кипене или замръзване според температурния диапазон.

 

Automix.bg може да Ви предложи водни помпи ,както и ангренажни комплекти включващи водна пампа за всички марки автомобили, като: Мерцедес, Ауди, БМВ, Опел, Форд, Мазда, Тойота, Пежо, Рено и много др.

Разполагаме с разновидности на пройзводители с високо качество като: INA, VDO, DOLZ,JP GROUP, KAGER, KOLBENSCHMIDT, BOSCH, COMLINE, CONTITECH, DAYCO,  AISIN, ASHIKA, NIPPARTS, OPTIBELT, THERMOTEC, TOPRAN, VAICO, METELLI, MEYLE,VALEO, FENOX, GATES, GK, GRAF, HELLA, HEPU, BGA, BLUE PRINT, ELRING, RUVILLE, SKF, LPR, OPTIMAL, SNR,  SWAG, AUTOMEGA, FAI AutoParts, FEBI BILSTEIN, , PIERBURG, REINZ, JAPANPARTS, KRAFT AUTOMOTIVE