Изпрати запитване

Моят профил

★ Запази сайта
Поръчай по телефона
    Начало » Запалителна бобина

Запалителна бобина

Бобината представлява индуктивен елемент, който служи за съхраняване на енергия под формата на магнитно поле, създавано от протичащ през бобината електрически ток. Способността на бобината да съхранява енергия се измерва чрез нейната индуктивност.
Бобината представлява намотка от проводник. При протичането на ток по проводника, във вътрешността на намотката възниква магнитно поле. Токът през проводника създава магнитен поток, пропорционален на тока, а промените в тока предизвикват съответната промяна в магнитния поток, която от своя страна създава електродвижеща сила, противопоставяща се на в тока.
Запалителната бобина в двигателите с вътрешно горене е елемент от запалителната система, която превръща ниското напрежение от акумулатора, до няколко хиляди волта, необходимо за създаването на високоволтов импулс, за възпламеняване на готовата горивна смес.
Неизправностите, които могат да възникнат с една запалителна бобина са няколко. Най – честите дефекти са в първичната намотка на бобината, във вторичната намотка и във вариатора. Вътрешното прекъсване на намотките е непоправим проблем, и тогава бобината бива да бъде незабавно подменена. Прекъснатият или изгорял резистор към бобината, може да бъде подменен, след разглабяне на изолатора му, в повечето случаи. Прекъсването му след по – продължителна работа на  двигателя, е причина за протичане на голям ток през първичната намотка. В следствие на това, се увеличава искренето между контактите на прекъсвача, нагаряйки и разрушавайки се. Съответно бобината може да изгори от прегряване. В тези случаи е задължително бобината да бъде подменена с нова такава.

Магазинът ни предлага запалителни бобини на следните брандове и производители: NGK, NIPPARTS, DELPHI, DENSO, ERA, HOFFER, ASHIKA, AUTOMEGA, VALEO, VEMO, HUCO, HITACHI, JAPANPARTS, JP GROUP, HELLA, TESLA, TOPRAN, BERU, BOSCH, BREMI, MAGNETI MARELLI, MOBILETRON, FEBI BILSTEIN.